MenüPowered by Core Design

Település:

Utca:

Házszám:
       


 POLGÁRMESTER
 Minden pénteken 8:00 - 12:00

 JEGYZŐ
 Minden kedden 8:00 - 12:00

 KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ
 Minden hét első munkanapján
 8:00 - 10:00

 
HIVATAL
 Hétfő: 8:00 - 12:00

 Kedd: 8:00 - 12:00
 Szerda: 8:00 - 12:00, 13:00 - 18:00
 Csütörtök: nincs ügyfélfogadás
 Péntek: 8:00 - 12:00

 KORMÁNYABLAK
 Hétfő: 7:00 - 17:00

 Kedd: 8:00 - 12:00
 Szerda: 8:00 - 12:00
 Csütörtök: 8:00 - 18:00
 Péntek: 8:00 - 12:00

 ÁNTSZ
 Hétfőtől csütörtökig:
 9:00 - 12:00, 13:00 - 16:00
 Pénteken az ügyfélfogadás szünetel

Programok
Szarvasi Víziszínház

Helyi linkek

 A méhnyakrákról Nyomtatás E-mail
2010. február 03.

Mi okozza a méhnyakrákot?

A méhnyakrák Magyarországon a mellrák után a második leggyakoribb daganatos betegség a nők körében. 2007-ben hazánkban kb. 1500 új, rosszindulatú méhnyak elváltozást ismertek fel. A méhnyakrák halálozási aránya Magyarországon 10-szer magasabb a fejlettebb európai országokhoz képest, pedig a méhnyakrák - az emlőrákkal ellentétben – napjainkban már megelőzhető!

A méhnyakrákot 99%-ban a human papilloma vírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák,  szexuális úton való terjedéssel. A vírusnak több mint 100 típusa van, melyek közül a legtöbb alacsony kockázatú és nem okoz daganatot. A magas kockázatú (rákkeltő) típusok fertőzése esetén kezelés hiányában a rendellenesen működő sejtek méhnyakrákot idéznek elő. A leggyakoribb magas kockázatú típusok a 16-os és 18-as törzsek.

A szűrés segít a betegség idejében történő felismerésében

A méhnyakrák elleni küzdelem egyik fegyvere a betegség időben történő felfedezése. Hazánkban a nőgyógyászati vizsgálatot kenetvétellel egészítik ki. Az így végzett rendszeres citológiai szűrés a korai felfedezés jó lehetőségét jelenti, hiszen ez az egyetlen olyan rákféleség, ahol könnyen diagnosztizálhatjuk a kóros vagy rákmegelőző elváltozáson átment sejteket, és hamar el is lehet távolítani a beteg szövetrészt.

Bár a szűrés jó segítség rákhoz vezető elváltozások észleléséhez, a kóros esetek körülbelül 20 százalékát még ezzel sem lehet felfedezni. Az is igaz, hogy a pozitív lelettel való szembesülés minden nő számára megrázó és aggasztó „élmény”, akárcsak az érintett sejteket eltávolító műtéti beavatkozás.

Mi ellen véd az oltás?

A védőoltás új és hatékony módszer a méhnyakrák megelőzésére, illetve kockázatának csökkentésére. Az oltás úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai által kiváltott, esetlegesen méhnyakrákot okozó fertőzés kialakulását. A védőoltás, amely a HPV 16-os és 18-as onkogén (rosszindulatú daganatot okozó) törzsek ellen véd, világszerte a méhnyakrákok több mint 70%-át előzheti meg. Közel 100%-os védelmet biztosít az ezen kórokozókkal összefüggésbe hozható méhnyak-rendellenességek ellen, a további HPV törzsek okozta esetleges rendellenességek pedig a rendszeres szűréssel idejében felismerhetők és megfelelően karban tarthatók.

Miért érdemes védekezni a méhnyakrák ellen védőoltással?

Azért , mert...

... a vírus könnyen terjed, könnyen elkapható. Bár nemi úton terjed, szexuális együttlét sem szükséges a fertőződéshez. Elég a nemi szervek környékén lévő bőrfelületek érintkezése (petting).

…a fertőzés már akár az első szexuális aktussal megtörténhet. Becslések szerint a HPV fertőzést a szexuális aktivitás megkezdését követő 2-3 év alatt szerzik a fiatalok.

... az óvszer nem véd meg teljes mértékben a fertőzéstől.

... egy esetleges természetes úton létrejövő fertőzés nem alakít ki elégséges védettséget a szervezetünkben egy következő HPV fertőzés ellen, így a lányok/nők egész életükön át ki vannak téve a méhnyakrákot okozó rákkeltő HPV fertőzésnek.

... a méhnyakrák kialakulása hosszú évekig tart (10-20 év), közben nem észlelünk tüneteket, és anélkül megtörténhet a baj, hogy annak tudatában lennénk.

... a szűrés a betegség felismerésére alkalmas, a méhnyakrákot okozó HPV fertőzés megelőzésére nem.

Kinek javasolt a vakcina?

Célszerű oltani a szexuális életet még nem élő serdülőket éppúgy, mint az aktív szexuális életet élő, természetes fertőzésen már (akár) átesett nőket is. A védőoltás a leggyakoribb rákkeltő HPV törzsek ellen véd, amelyek világszerte a méhnyakrák kialakulásának több mint 70%-áért felelősek. Közel 100%-os védelmet biztosít az ezen kórokozókkal összefüggésbe hozható méhnyak-rendellenességek ellen, a további HPV törzsek általi kockázat pedig a rendszeres szűréssel csökkenthető. A védőoltás minden nőnek ajánlott korosztálytól és HPV státusztól függetlenül, az egyetlen feltétel, az egy évnél nem régebbi negatív citológiai (méhnyak szűrési) lelet. Ne feledjék: az oltás után a rendszeres szűrést ugyanúgy folytatni kell.

Ebben az évben is mintegy ötszáz nő – anya, feleség, barátnő – hagyta el örökre gyerekét, , férjét, szerelmét azért, mert nem figyelt eléggé önmagára. Megelőzhető lett volna!

Szarvas Város Önkormányzata lehetőséget kíván nyújtani leánygyermekeink védelmére. Reményeink szerint ezen kezdeményezés hatására mindannyian jobban odafigyelünk majd  a településünkön élő minden hölgyre!

Miért ajánlják orvosaink a védőoltást?

„A megelőzés már a serdülőkorú lányok esetében is rendkívül fontos lenne; a felnőttkori súlyos, életveszélyes megbetegedés megelőzésében”.

„Egy szülő így tudja a majdan felnőtté váló gyermekét egy súlyos, halálos betegségtől megvédeni, s mondhatja el: „Én mindent megtettem”. Javaslom minden kislánynak beadatni a védőoltást!”.

„Ez az a betegség, amelynek a gyógyítása, amikor a nőgyógyász felfedezi, már elkésett. Ezért nagyon fontos a megelőzés, melynek egyik legfontosabb módjának a védőoltást tartom”.

„Nő vagyok, feleség és anya. Míg kicsi volt a lányom, fogtam a kezét, óvtam, védtem, a legjobbat akartam neki. Most is ezt teszem, de már csak jelképesen fogom a kezét. Remélem személyes példámmal sikerült felismertetnem vele is a rákszűrés fontosságát, azt, hogy figyeljen magára és vigyázzon az egészségére. A megelőzés fontos módja a védőoltás.”/

 
< Előző   Következő >Elérhetőségek

Elérhetőségek


 SZARVASI
 POLGÁRMESTERI HIVATAL
 5540 Szarvas, Szabadság út 36.
 Tel.: 66/311-122
 K.tel.: 66/400-175
 Fax: 66/311-704
 E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 TITKÁRSÁG
 Tel: 66/311-490
 Fax: 66/210-063
 E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 KÖZTERÜLET-FELÜGYELET,
 TÉRFIGYELŐ SZOLGÁLAT

 5540 Szarvas, Petőfi u. 12. 
 Tel.: 20/539-4929, 20/484-6690
 E-mail:
  Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

ReklámKötelező biztosítás kalkulátor

 

 

 
  

Copyright © 2017 Szarvas Város Önkormányzata

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter