Ruzicskay Gyűjtemény - Szarvas Erzsébet-liget

Ruzicskay György festőművész

Munkácsi díjas, Kiváló- és Érdemes művész Gyűjteménye

Ruzicskay György (1896-1993) festőművész Szarvas város szülötte.

            1918-ban Nagyváradon kezdte művészi pályáját, ekkor és ott veszi fel a Ruzicskay művésznevet. Tanulmányait Münchenben kezdi, de tanul és alkot Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, az USA-ban, Kanadában is. Sokat utazik és alkot. 1960-ban szülővárosa az Erzsébet-ligetben alkotóházat bocsát a rendelkezésére, így attól kezdve nyarait ott töltötte, és Szarvas – Budapest – Párizs háromszögben élt és alkotott.

A Ruzicskay György rendkívül termékeny életének korszakai: a kezdeti akadémiai korszak, a történeti témák korszaka, a világtörténeti utazások korszaka, az ember és a technika ábrázolásának korszaka, a biofestészetnek nevezett időszak képei. Kiemelhetők a szeretett város, Párizs képei, mely, mint téma, szinte végig vonul tevékeny életművén. Pályafutása, életműve óhatatlanul is Ady Endre Az Értől az Óceánig című költeményét juttatja eszünkbe: a tengerig eljutó ismeretlen kis patak a Mester életútját is példázza. A művész Szarvasról indult eljutott Párizsig, majd visszatért szülővárosába.

Ruzicskay György emberként és művészként is nagy volt. Szinte az egész XX. századot átölelő munkásságában az érték centrikus életvitel, a haladás iránti vágy nyilvánult meg és az élet értelmének kutatása töltötte ki.

            Ars poeticáját így határozta meg: „A valóságból, a természetből indultam ki; különböző stílusfokozatokat alakítottam ki, de mindenkor az élet, a mozgás festője vagyok, szándékom az expresszív realizmus intim és monumentális értelemben.”

            Nagyváradon, a város akkori pezsdítő légkörében születtek első érett művei. A Szerelemkereső: ez a 112 lapból álló rajzciklus tette ismertté (a mű eredetije a Nemzeti Galériában található letétben). Ebben az időszakban a művészt a humanista értékek felmutatása, a fasizmus és a háború elleni fellépése jellemezte.

            A háború utáni munkásságában, a korábbi harcos alapállását egy intimebb, bensőségesebb lírai hangulat veszi át. Mozgalmas kompozíciók hosszú sorában tesz hitet az anyagi és szellemi változás mellett. Nagyszabású ciklusban dolgozza fel a szülővárosa Szarvas történetét. Az ötvenes évek végétől sokat utazhat: éveket tölt Párizsban, megfordul Angliában, Hollandiában és Amerikában hű társával, feleségével, Etelkával. Ekkor készített dinamikus városképeivel és színkompozícióival rendszeres szereplője és kitüntetettje a kiállításoknak. Ezt a korszakot jellemzi a Fantasztikus utazás című műve.

            Amolyan ellenpontként egyre több időt tölt Szarvason. Ebben a korszakában készül el Tessedik Sámuel élete és Gyula várának krónikája. 1973-ban bővül az Alkotóház kiállító teremmel, és ekkor áll össze a Ruzicskay – gyűjtemény alapja, mely kibővítve ma is látogatható Szarvason.

Kiállításai voltak Nagyváradon, Budapesten, Temesváron, Aradon, Bukarestben, Kolozsváron, Amsterdamban, Utrecht-ben, Párizsban, New Yorkban, Glasgowban, Nyíregyházán, Szarvason, Békéscsabán. Képei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában, a békéscsabai Munkácsy és a szarvasi Tessedik Múzeumban, Nagyváradon és Kiscell-en, főként a Ruzicskay Alkotóházban. 2004-ben 6 db. grafikáját állították ki – más európai művész képeivel együtt-, Budapesten- Stuttgartban Modernizmusok 1900-1930 c. kiállításon.

A festőművész munkásságát számos hazai és külföldi díj fémjelzi: két alkalommal kapta meg Párizsban a Grand Prix díjat (1959, 1961); majd a Munka Érdemrend arany fokozata (1971); Munkácsy-díj (1973); Szarvas város díszpolgára (1975); Érdemes művész (1976); Kiváló művész (1982) és a Magyar Népköztársaság Zászlórendje (1986).

 

1990-ben, az Alkotóházban található néprajzi gyűjteményét és festményeit Szarvas városnak ajándékozza, amit végrendeletében kiterjesztett minden ingó és ingatlan vagyonára. Ennek a Ruzicskay életműnek a gondozására Szarvas város alapítványt hozott létre 1999-ben, Ruzicskay György Közalapítvány néven, melynek feladata a művészeti alkotások rendszerezése, bemutatása az Alkotóházban, valamint közművelődési és ismeretterjesztő feladatok mellett szarvasi származású képzőművész hallgatók támogatása.

A Közalapítvány erre a célra 2003-ban létrehozta a Ruzicskay Ösztöndíjat, amit évente ítélnek oda. Az első, 2003/2004 tanévben Ruzicskay -ösztöndíjas Bessenyei Bence, 2004/2005 tanévben Komlovszky-Szvet Tamás,  2005/2006 tanévben Hering Zoltán, 2007-ben Tóth Annamária, 2008/2009-bén Búzás Alíz,  2010-ben Tóth Ildikó, 2011-ben Búzás Alíz, 2012/2013 évben Komlovszky Péter Ákos szarvasi diákok lettek.

2009. március 15-én a Szarvasért Alapítvány közreműködésével, közadakozásból Ruzicskay György mellszobrát állítottuk fel az Alkotóház udvarán.

Ruzicskay Gyűjtemény megtekinthető Szarvason (Erzsébet- liget) a Ruzicskay Alkotóházban, ahol állandó kiállításán a művész korszakaiban készült alkotásai láthatók, ezeken túl ugyanott, rendszeresen időszaki kiállításon mutatják be egy tematikus kiállításon a képeit.

Az Alkotóházban nyert elhelyezést a művész házaspár néprajzi gyűjteménye is, amely szintén látogatható

Tasnádi Attila művészettörténész, kurátor így ír a művészről: ”...Ruzicskay mester életútja ...a szarvasi szegénynegyedből indulva egészen a világhírig ível. ...  Munkásságának fő motívuma: bizalma az emberben és hódolata az emberi munka iránt... Ha stílusa felől közelítünk életművéhez, ugyancsak nem tudunk kliséket alkalmazni jellemzésére, mert művészi formanyelve nem szorítható be egyetlen irányzat vagy iskola kereteibe.”

A művészúrral együtt valljuk:

Szeresd a művészetet, ezzel is saját életedet nemesíted”.

A Ruzicskay hagyaték gondozója:

Kuratórium:
Elnök: Dr. Reszkető Péter
Elnök helyettes: Koszti Pál
Kurátorok: Aradi András, Dr. Demeter László, Dr. Kepenyes-Darida Bea, Mótyan Tibor, Tasnádi Attila

Ruzicskay Collection

Szarvas (Hungary) Erzsébet liget

Biography of György Ruzicskay

György Ruzicskay (1896-1993), painter was born in Szarvas. He studied inMunich at theSchool ofArt, then inRome andParis. His pictures exhibited in the French capital,London, Oradea,Toronto and finally inBudapest - where he had settled down in 1927 - achieved a huge sucess.

He has taken with as a heritage the fascinating purity of the little town of the lowlands, the pleasure and sadness people living here, in order to bring them the expressionism, the bio-paiting and the climate of the artistdom of Paris.

From 1960 he spent his summers in Szarvas in the atelier of Erzsébet-liget, put at his disposal by the town Szarvas. Until his death in 1993 this place - extended in the meantime by two showrooms - was the scene of his work. In these rooms you can see the collection representing all the periods of the artist: the academic period, historical genre, travels of history of the world, the technical and mental activity of the working and creating people.

At the present time this collection can be considered as a museum. In the former residence you can see etnographical collection of the painter and the furniture of his family also.

The activity of the artist born in Szarvas has been recognized also abroad, he was awarded twice - among others - with the “Grand Prix” prize inParis.

Ruzicskay György Fudation. Szarvas (Hungary) Erzsébet-liget

Aktualitások:

Kiállításaink:

Emlék Kiállítás, Gödöllő Tessedik Galéria 2013. január 26-tól március 17-ig.

Tervek:

 

Nyáritáborok:

Művészetek nyári tábora a Ruzicskay Alkotóházban 2013. július. Művészeti vezető: Korbely István

Beszámoló a Ruzicskay György Közalapítvány  2011. évi mérlegéről

 (1000 Forintban)

Befektetett eszközök:                  34 413.-
Tárgyi eszközök:                            3 700.-
Befektetett pénzügyi eszköz        15 285.-
Forgóeszközök:                            15 428.-

Eszközök összesen:                     34 413.-

Saját tőke:                                    34 251.-
Induló tőke:                                32 533.-
Tárgyévi eredmény:                    -  2 643.-
Kötelezettségek:                               162.-
Források összesen:                       34 413.-

                                    Ruzicskay György Közalapítvány Kuratórium

***

 RUZICSKAY GYÖRGY DÍJAI ÉS ELISMERÉSEI

1961  I. Grand Prix  a  XII. Grand Prix International de Peinture de Dauville kiállításon

(Franciao.) Nagyvárosi fények címû pasztellképéért

1971  Munka Érdemrend aranyfokozata

1973  Munkácsy Mihály-díj I. fokozata

1975  Szarvas város díszpolgársága

1976  Érdemes mûvész

1982  Kiváló mûvész

1986  Magyar Népköztársaság zászlórendje

 

KÖNYVALAKBAN MEGJELENT RUZICSKAY-MÛVEK

Szerelemkeresõ (Nagyvárad, 1935; II. kiad., uo., 1945; III.kiad., Békéscsaba, 1986.)

Világosság felé (Nagyvárad, 1936)

Liszt-album (Budapest, 1938)

Tessedik Sámuel élete (Szarvas, 1970; II. kiad., Albertirs)

Fantasztikus utazás I. (Budapest, 1978)

A gyulai vár krónikája (Budapest-Gyula, 1981)

Amon Hertwebecht (Szarvas-Kecskemét,  1982)

Fantasztikus utazás II. (Szarvas-Békéscsaba, 1983)

Toldi rajzsorozat (Szarvas 2010.)

 

FONTOSABB EGYÉNI KIÁLLÍTÁSOK

1927  Nagyvárad (Románia)

1932  Budapest, Ernst Múzeum

1934  Temesvár, Bukarest (Románia)

1939  Amsterdam, Utrecht (Hollandia)

1943  Budapest, Mûbarát Galéria

1945  Arad, Temesvár (Románia)

1947  Budapest, Szalmássy Galéria

1954  Budapest, Derkovits Terem

1959  Párizs, Magyar Intézet

1961  Budapest, Kultúrkapcsolatok Intézete

1965  Poitiers (Franciaország)

1966  Budapest, Ernst Múzeum (gyûjteményes)

1967 Párizs, Galerie de Saxe

1968  Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum

1969  University ofBrock (USA)

1973  Szarvas, állandó kiállítás

1976  Budapest, Magyar Nemzeti Galéria (gyûjteményes)

1978  Gyula, Dürer Terem

1980  Szarvas, Tessedik Sámuel Múzeum

1981  Ede (Hollandia)

1986  Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum

1987  Pozsony, Poprád (Csehszlovákia

***

2004  Balatonboglár, (gyûjteményes kiállítás)

2004  Budapest - Stuttgart, Modernizmusok. Európai grafikák 1900-1930. Magyar Nemzeti

Galéria (gyûjteményes)

2005 Hajduszoboszló (Szarvastól Párizsig)

2006 Békéscsaba , Munkácsy Mihály Emlékház (kamara-kiállítás)

2007 Hajduszoboszló, Emberábrázolás Ruzicskay művészetében

2008 Békéscsaba, Gyűjteményes kiállítás

2008 Csanádapáca, Gyűjteményes kiállítás

2008 Kishegyes, Gyűjteményes kiállítás

2009 Nagyvárad, Gyűjteményes kiállítás

2010 Nagyvárad, Toldi rajzsorozat kiállítás

2011 Nagyszalonta, Toldi rajzsorozat kiállítás

2012 Teremtő Kezek Városmajori Evangélikus Gyülekezt Budapest

2013 Szarvastól Párizsig Tessedik Galéria Gödöllő


            Hajduszoboszló 2005
 
 
Felújított kapu

Ruzicskay ösztöndíjasok

Tóth Ildikó

Tóth Annamária

Hering Zoltán

Komlovszky-Szvet Tamás

Búzás Alíz

Bessenyei Bence

   

Komlovszky Péter Ákos

   


Új kiadványunk 2010.

Toldi rajzsorzat megnyítója 2010.

Ruzicskay reklám

Szarvas (biokép)

Ruzicskay Teremtő kezek 2.

Ruzicskay György szobra és a művésznő, Mihály Bernadett

Tessedik Sámuel élete című kiállítás

Ruzicskay Alkotóházban

Nagyszalonta Toldi Kiállítás megnyitó 2011.

Kishegyes, Ruzicskay Kiállítás

Akt 1

Akt 2

Ruzicskay György

Párizs Notre Dame

Nagyvárosi fények (Grand Prix)

Mama

Toldi Kiállítás az Alkotóházban 2010.

Alkotótábor 2011.

Dr. Demeter László Nagyszalontán,
Toldi kiállításán 2011.

Dr. Kutas Ferenc és Brachna Irén előadása Nagyszalonta Toldi kiállítás 2011.

Sára Péter fotókiállításának megnyitója
Szarvas 2011.

Corini kiállítás megnyítóján Szarvason

Corini Margit kiállítás a Ruzicskay Alkotóházban

Közönség a Corini kiállítás megnyítón

Közönség a gyomai kiállítás megnyítón

Ruzicskay Gyomán a Vidovszky Képtárban

Ruzicskay kiállítás Gyomán

Ruzicskay emlékérem

Gödöllői kiállítás megnyitója 2013.

Roszík Gábor a gödöllői megnyitón

Ruzicskay Emlékfüzet 2013.VISSZA